Lekovitost

Kada je u pitanju maslina kao lek, veruje se da ova biljka leci cak 60 vrsta bolesti. Zahvaljujuci visokom sadrzaju vitamina E masline su koristan antioksidans. Pored toga u sebi sadrze mnoge hranljive i lekovite materije: vitamin C, D, A, K, biljne masti, belancevine, beta-karoten, enzime, nezasicene masne kiseline, omega-3 kiselinu, oleuropein, oliensku kiselinu, stearinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, hlorofil, flavonoide, fitosterole, gvozdje… Tako da masline i maslinovo ulje povoljno deluju na zdravstvene probleme kao sto su: lose varenje, cir na zelucu, cir na dvanaestopalacnom crevu, poremecena funkcija jetre, povisen holesterol u krvi, poremecen krvni pritisak, mozdani udar, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes, hipertireoza, PMS i klimaktericne tegobe, tegobe sa prostatom, reuma, bronhitis, astma, bolesti usta i zuba, glavobolja, upale i virusne infekcije, kandida, zatvor, ostecenje celija, bubuljice, akne, ekcem, suva koza, ostecena kosa, nokti, opekotine zbog preteranog izlaganja suncu…

U mediteranskim zemljama gde se vekovima upotrebljava maslinovo ulje u redovnoj ishrani zabelezen je manji procenat obolelih od mozdanog udara, srcanih oboljenja i oboljenja organa za varenje.

Maslinovo ulje ublazice bol u misicima ukoliko se blago utrlja na bolno mesto.

Protiv cira na zelucu i gastritisa preporucuje se po jedna velika kasika ekstra devicanskog (u prevodu, domaceg hladno cedjenog) maslinovog ulja, svakoga jutra najmanje 40 dana.

Maslinovo ulje, limun i persun korisni su za lecenje infekcije besike i mokracnih kanala. Za to je potrebno pomesati jednu kasiku domaceg maslinovog ulja, jednu kasiku soka od limuna i jednu kasiku svezeg lista persuna, pa piti svakoga jutra na prazan stomak.

U kozmeticke svrhe maslinovo ulje nalazi primenu u gotovo svim sredstvima za negu tela, lica, kose, noktiju i pri tom daje vidljive pozitivne rezultate. Verovatno da je vec svima poznato da nema nista efikasnije za negu ostecene i suve koze i kose od maslinovog ulja.

Zato ne dozvolite da u svojoj kuhinji i kupatilu ostanete bez ovog divnog prirodnog saveznika.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s