Maslina kao lek

Masline i maslinovo ulje su dragocena blagodet prirode. Kroz istoriju maslina je sinonim za mir, slavu, moc, plodnost i mudrost. Masline i maslinovo ulje vekovima unazad upotrebljavaju se kao hrana i lek. Osim toga maslinovo ulje se smatra svetim uljem tako da se jos uvek koristi u mnogim verskim obredima. Maslinovo drvo potice sa podrucja Mediterana i zapadne Azije a uzgoj maslina poceo je pre vise od 7000 godina. Drevni Grci mazali su svoje telo i kosu maslinovim uljem u cilju postizanja dobrog zdravlja. Drvo masline je veoma izdrzljivo i moze ziveti nekoliko vekova, postoje i tvrdnje da su neka stabla stara 1600 ili cak 2000 godina. Verovali ili ne, stanovnici Santa Bartolo di Carana na Sardiniji za jedno zaista staro stablo masline koje se tamo nalazi, tvrde da je staro od 3000 do 4000 godina.

Masline se danas uzgajaju u mnogim krajevima sveta sa mediteranskom klimom kao sto je Sredozemlje, Izrael, Palestina, Juzna Afrika, Cile, Peru, Kalifornija… Masline sazrevaju i beru se u septembru ali se ne jedu u tako svezem obliku vec zahtevaju odredjenu vrstu pripreme i prerade pre nego dospeju na trpezu, bilo da se radi o celom plodu masline sa kosticom ili o maslinovom ulju. Inace, hladno cedjeno maslinovo ulje poznato je kao jedna od najzdravijih namirnica koje se koriste u kuhinji.

Zbog svojih zaista veoma lekovitih moci maslinovo ulje se sve vise preporucuje od strane savremenih lekara i sve cesce upotrebljava u kuhinji. Kao i svaki drugi prirodni lek i maslinovo ulje bice od vece koristi ukoliko se sa njegovom primenom pocne na vreme, sto znaci u preventivne svrhe (pre ispoljavanja bolesti). Treba znati da je za ishranu najzdravije hladno cedjeno nerafinisano maslinovo ulje i da njime vec pripremljenu hranu treba prelivati a sto manje ga prziti i izlagati visokim temperaturama. Ako se od njega zeli dobiti maksimum, potrebno je izbaciti ili makar smanjiti upotrebu drugih nezdravih masnoca.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s